“Je moet sterk zijn!”

je-moet-sterk-zijn
w graphic wit
Als je verdrietig bent, hoor je vaak: “Je moet sterk zijn.” Maar is het echt nodig om te doen alsof je onverwoestbaar bent? Laten we eens kijken naar het idee dat je altijd sterk moet zijn als je rouwt.

De Druk om “Sterk te Zijn”

Het idee dat je sterk moet zijn als je rouwt, legt een zware last op je. Het lijkt alsof je je emoties moet verbergen, terwijl rouwen eigenlijk heel ingewikkeld is. De Werkelijkheid van Rouw: Een Emotionele Rit
Rouw is net als een achtbaan van emoties. Het is oké om te huilen, het betekent niet dat je faalt. Kwetsbaar zijn is geen zwakte, het is juist dapper.

Net zo oké om te lachen in moeilijke tijden. Alles kan en mag er zijn, op jouw tijd en jouw plaats. De omgeving wil graag je ongemak oplossen door zaken over te nemen en aangeven dat je sterk moet zijn. Als het opgelost is, zien ze het verdriet niet meer. In plaats van te denken dat je altijd sterk moet zijn, is het belangrijk om een omgeving te hebben die je steunt.

Daarvoor is het belangrijk dat je kan aangeven wat je nodig heb. Geef aan dat je graag alleen wilt zijn, dat je je verhaal wilt vertellen en geen advies wil horen. Als mensen je behoeften beter weten dan kunnen ze empathisch en begripvol zijn. Als we stoppen met denken dat we altijd sterk moeten zijn, kunnen we beter met verdriet omgaan. Het is belangrijk om alle emoties te erkennen, zowel de krachtige als de kwetsbare, voor echte heling en persoonlijke groei.

Laten we “Je moet sterk zijn” vervangen door “Je mag kwetsbaar zijn”, want juist in die kwetsbaarheid vindt ware heling plaats. De Kracht van Openheid bij Verlies is een bron die ingezet kan worden en daarbij kan professionele hulp je helpen.